Beschrijving

Geschiedenis van een café

Taverne ´In Den Rozenkrans´

De dorstigen laven: een werk van barmhartigheid.

 

In de regel van de H. Benedictus is het 53ste hoofdstuk gewijd aan "Hoe men gasten moet ontvangen". Op het basisplan van de Benedictijnse abdij, dat ca. 817 ten tijde van Karel de Grote werd vastgelegd, merkt men dan ook dat aan de ruimte voor het ontvangen van gasten zeer veel aandacht is besteed. Even belangrijk in een abdij is het poortgebouw, waar de portier zijn intrek neemt en de gasten ontvangt.

Bij het bestuderen van de architectuurgeschiedenis van Vlierbeek, stelt men vast dat door de eeuwen het gastenkwartier en de portiersloge ruim en fraai werden uitgebouwd, om aldus Benedictus' voorschriften optimaal te kunnen naleven: mensen met geestelijke en lichamelijke noden, reizigers en behoeftigen ontvangen was een dagelijkse sociale opdracht.

En daarvoor zullen de uitbaters zich blijven inzetten.

De eerste aanwijzing van het Estaminet ‘In de Abdij’ situeert zich in 1793. De huurakte, die op 27 augustus 1853 werd vernieuwd, preciseert dat: “hij mag herberg houden op voorwaarde van op zon- en feestdagen onder de goddelijke diensten geen drank te mogen verkopen, van in of voor het huis geen bal of andere spelen te mogen geven”.

In 1895 komt de herberg in het bezit van de familie van Bertha Dechamps. In 1934 leert Jan Joostens Bertha van Heinke (Henri Dechamps) kennen op een studentenfeest, ze trouwen op 13 mei 1935 en nemen in 1939 het café over.

Al in 1904 zijn er de memorabele studentenfeesten en praeses-verkiezingen van K.V.H.V. (Katholiek Vlaams Hoogstudenten Verbond) op Ons-Heer-Hemelvaart. De speechen werden gehouden vanuit de zolderdakvensters boven het café. Ook Ernest Claes, die te Leuven studeerde van 1906 tot 1910, sprak zijn medestudenten vanuit de dakkapel toe. In mei 1964 had het laatste studentenfeest plaats.

Janneke werd steevast door de studenten, vrienden en vaste tooghangers als 'Sloeber'' aangesproken. En de Sloeber ontpopte zich in de jaren '70 tot een volkse schrijver en noteerde in Kessels dialect al wat hij zag, had meegemaakt of gezien, naarstig op de achterkant van bierviltjes.

In 1982 werden ze door Davidsfonds Vlierbeek-Heemkundige Kring gebundeld, opgekuist en uitgebracht in een boek 'Vlierbeek of de memoires van de Sloeber'. In 1984 kwam er nog een tweede titel 'Sloeber en de oorlog' uit.

Na het overlijden van Bertha in het voorjaar van 1986 gingen de deuren dicht. De Sloeber overleed in juni 1987.

Op 28 mei 1988 kon, dank zij een 18-tal enthousiaste Vlierbekenaren en de oprichting van de 'vzw Trefpunt' het café worden heropend.

Sedert 1 juli 2010 baat Joris Vanautgaerden, geboren en getogen Vlierbekenaar in hart en ziel, de zaak uit. Hij waakt er nu over dat in dit historisch en authentiek decor, de traditie en de rust behouden blijft zonder muziek of TV.

Als afstammeling van de grote familie Vanautgaerden uit Bierbeek  zet hij als vierde generatie de traditie van caféuitbaters verder. (www.vanautgaerden.be)

 

 

Joris en het personeel verwelkomen U van harte.

 

Gezondheid !

 

Tuin, tuinterras en feesttent

 voor barbecue’s, familiefeesten, babyborrels, doopfeesten …